KOTLETY MIELONE Z INDYKA I KASZY JAGLANEJ

Kotlety mielone w wersji fit . Z dodatkiem chudego, mielonego mięsa z indyka, ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz tartej cebuli.  Krótko smażone na patelni, a następnie 15-20 minut pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskujemy czas na przygotowanie dodatków w postaci ziemniaczków i surówki.
Możecie zrobić je z kaszy pozostałej z obiadu lub ugotować kaszę dzień przed planowanym przyrządzeniem kotletów i gdy wystygnie wymieszać ją z mięsem i przyprawami. W kolejnym dniu wystarczy uformować i upiec kotlety. 
Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaczków i surówki z buraczków.
SKŁADNIKI / 8 sztuk
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano
  • 1/3 szklanki bułki tartej + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
WYKONANIE
  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody i stawiamy na ogniu. Przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut lub dłużej, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. 
  • Zimną kaszę przekładamy do miski, dodajemy mielone mięso, jajko i startą na tarce o dużych oczkach cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150℃ bez termoobiegu. 
  • Łyżką nabieramy czubate porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w bułce wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się z obu stron, przekładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Podajemy np. z ziemniaczkami i tartymi buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz