JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ


To są placuszki doskonałe. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności, 
 trudno dostępnych składników, ani też długiego stania przy kuchennym blacie. Przygotujecie je ekspresowo, z kilku zaledwie podstawowych produktów, które z pewnością zawsze macie pod ręką. Robię ten deser cały rok i nigdy mi się nie nudzi. Zróbcie już dziś, to tylko kilka minut.

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
JABŁKA W CIEŚCIE
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
POSYPKA CYNAMONAOWA
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2  łyżki cukru
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i małą szczyptę soli. Mieszamy.
  • W drugiej misce, rózgą lub widelcem, roztrzepujemy jajko z mlekiem. 
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy rózgą do połączenia.
  • Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plastry.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy około 0,3 mm warstwę oleju. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano (2 minuty z każdej strony). 
  • Odkładamy na talerz, posypujemy cukrem z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz