SERNIK Z FIGAMI NA SPODZIE BROWNIE


Wspaniały sernik o uzależniającym połączeniu smaków. 
Na mięciutkim, mocno czekoladowym spodzie brownie.  Z aksamitną serową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny).
Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku.
Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty.  Dzięki temu po wystygnięciu pozostanie wilgotny i aksamitny.

SKŁADNIKI
BROWNIE
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
MASA SEROWA
  • 250 g mascarpone
  • 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
SOS TOFFEE
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 50 g masła
DODATKOWO: świeże figi pokrojone na ćwiartki lub np. maliny
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz.
  • BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
  • W misce krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat.
  • MASA SEROWA: Do dzieży miksera dodajemy mascarpone, twaróg, jajka i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy budyń waniliowy i miksujemy, aż połączy się z masą. Delikatnie wykładamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  • SOS TOFFEE: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 30 minut, na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy (dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostygnięciu). Zostawimy na 5-10 minut, do lekkiego przestygnięcia. 
  • Wykładamy na upieczony sernik, wygładzamy wierzch. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
  • Przed podaniem dekorujemy świeżymi figami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz