Wegańskie kotlety z ryżu i fasoli. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Doprawione dużą ilością świeżych ziół: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.
Sprawdzą się na wege obiad, lunch do pracy lub jako dodatek do mięs i sosów, np. gulaszy. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym wymieszanym ze startym czosnkiem i posiekaną miętą.
Masa jest zwarta i kleista, nie wymaga dodawania jajka ani mąki. Kotlety świetnie się formują i nie rozpadają, ani przed smażeniem, ani w jego trakcie.
Ryż do kotletów dobrze jest ugotować wcześniej (lub wykorzystać ryż pozostały z obiadu), aby zdążył odparować, wystygnąć i nieco zgęstnieć.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6-8 KOTLETÓW
- 400 g (1 puszka) fasoli
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta płatków chili
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki do obtoczenia + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
WYKONANIE
- Fasolę odsączamy na sicie, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zimny, ugotowany ryż oraz świeże zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Na półmisek wysypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy z 1 łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu.
- Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w mące z pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po 4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: )
Ale superowe! trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/