PIERŚ KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORKAMI

Szybki, prosty i smaczny obiad, idealny gdy późno wracamy z pracy lub szkoły. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu - szczególnie gdy dzień wcześniej pokroicie i zamarynujecie kurczaka. W kolejnym dniu wystarczy go podsmażyć na maśle, a następnie chwilę pogotować w śmietance z gorgonzolą i czerwoną soczewicą.
Dobrze smakuje z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Można podać z surówką, np. z pomidora z cebulką.


SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE
  • 2 małe piersi kurczaka (2x150 g)
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 50 g gorgonzoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo w poziomie, tak, aby otrzymać trzy filety podobnej grubości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Czosnek ścieramy na tarce, soczewicę płuczemy na sicie, pomidorki kroimy na połówki, gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni lub w szerokim rondelku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy filety z kurczaka i smażymy na dużym ogniu, przez 2 minuty. Odwracamy na drugą stronę, dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odkładamy na talerz.
  •  Na tę samą patelnię dodajemy soczewicę. Dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę odparowujemy.
  • Dodajemy kawałki gorgonzoli i dolewamy śmietankę oraz łyżkę soku z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy filety i gotujemy przez kolejne 2 minuty(w międzyczasie raz przewracamy). Gęstość sosu regulujemy śmietanką.
  • Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekany szczypiorek. Gotujemy 1 minutę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy z ognia.
  • Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz