KEKS NA BIAŁKACH Z ORZECHAMI


Lekkie ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty. Z dużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady. 
Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych.
Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni.

SKŁADNIKI
KEKS
  • 220 g (1 i 1/2  szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 białek
  • 200 g(1 szklanka) cukru
  • 200 g masła
  • 200 g orzechów włoskich
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
  • KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 8x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy siekamy.
  •  Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobi się lekko sztywna piana. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia połączy się z masą. 
  • W 3-4 partiach,  dodajemy, na przemian,  przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy.
  • Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą. 
  • POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 1 minutę. Mieszamy rózgą do otrzymania gęstej polewy.

1 komentarz:

  1. Na pewno się przyda po świątecznych wypiekach kiedy zawsze zostaje nadmiar białek :)

    OdpowiedzUsuń