Lekkie ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty. Z dużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady.
Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych.
Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni.
SKŁADNIKI
KEKS
- 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 białek
- 200 g(1 szklanka) cukru
- 200 g masła
- 200 g orzechów włoskich
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
- KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 8x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy siekamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobi się lekko sztywna piana. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia połączy się z masą.
- W 3-4 partiach, dodajemy, na przemian, przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy.
- Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą.
- POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na 1 minutę. Mieszamy rózgą do otrzymania gęstej polewy.
Na pewno się przyda po świątecznych wypiekach kiedy zawsze zostaje nadmiar białek :)
OdpowiedzUsuń