Szybkie i proste do przygotowania curry z ziemniakami. Świeże i rozgrzewające. W pięknym słonecznym kolorze.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu.
Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki.
Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka.
Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 2 łyżki przyprawy curry w proszku
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 250 ml mleczka kokosowego
- sok z ćwiartki limonki
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy i kroimy w dużą kostkę (3 cm).
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz starty imbir. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Nie rumienimy.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dolewamy bulion lub wodę.
- Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
- Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mleczko kokosowe i sok z ćwiartki limonki. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy (można dodać odrobinę cukru trzcinowego).
- Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz