Makaron ze szpinakiem, to dobry pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad po pracy. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni.
W czasie, gdy gotuje się makaron, krótko podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak, a po chwili dolewamy śmietankę i dosypujemy gorgonzolę. Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem.
Aby sos był lżejszy, warto zachować trochę wody z gotowania makaronu i dodać do gęstniejącej śmietanki.
- 150 g makaronu, np. penne, fusilli
- 1 mała cebula, można pominąć
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy (lub masła)
- 200 g świeżego szpinaku
- 125 ml śmietany 30%
- 50 g sera gorgonzola
- 50 g tartego parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania, odcedzamy na sicie.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry. Szpinak opłukujemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Na szerokiej patelni o wysokich rantach rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie rumienimy.
- Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1 minutę, aż zwiędnie.
- Dolewamy śmietankę i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu (można dać więcej, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, zagotowujemy i dodajemy makaron oraz 2/3 ilości parmezanu.
- Mieszamy i wykładamy na talerze.
- Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy pozostałym parmezanem.
Mniam. Totalnie moje smaki.
OdpowiedzUsuń