PIECZONA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA


 Niezawodny i wielokrotnie sprawdzony przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę wieprzową.  Prostą w wykonaniu i niebanalną w smaku. Przed obsmażeniem  należy ją ocieplić w temperaturze pokojowej. 
Najpierw obsmażamy mięso, z każdej strony na rumiano, a następnie pieczemy w piekarniku. 
_____________________________________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy
OPCJONALNIE: 1 łyżka musztardy, pokruszone orzechy
WYKONANIE
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białej błony. 
  • Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nacieramy oliwą i odstawiamy do ocieplenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączona funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu. 
  • Rozgrzewamy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Jeśli takiej nie mamy, wówczas jednocześnie z piekarnikiem nagrzewamy niedużą żaroodporną formę.
  • Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę na rumiano (po około minucie z każdej strony).  Odkładamy na deskę lub talerz, opcjonalnie smarujemy musztardą i obkładamy pokruszonymi pistacjami.
  • Przekładamy na rozgrzaną blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 17 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy na plastry. Podajemy, np. z pieczonymi ziemniaczkami i sosem z białego wina i kaparów*. 
* Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną małą cebulkę i posiekany ząbek czosnku, dolewamy 1/4 szklanki wina i chwilę odparowujemy. Dodajemy kapary i dolewamy 1/2 szklanki śmietany 30%. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz