Świetny przepis na danie z filetem z kurczaka w roli głównej.
Do przygotowania w mniej niż pół godziny, ze składników, które często mamy w lodówce.
Warzywa i mięso można pokroić dzień wcześniej, a kurczaka dodatkowo zamarynować w przyprawach. W kolejnym dniu wystarczy chwilę wszystko podsmażyć i kilka minut pogotować w małej ilości bulionu z koncentratem pomidorowym. Na koniec lekko zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Na 2 minuty przed końcem gotowania, można dorzucić podsmażone oddzielnie pieczarki (pokrojone w plastry) lub paseczki ogórka korniszonego.
Sosik najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree i surówką coleslaw lub mizerią z ogórka.
Można podgrzewać lub na gorąco przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić i zapasteryzować (20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu).
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 1 duży filet z kurczaka (250 g)
- 10 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szklanka gorącego bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1-2 łyżki sosu sojowego - opcjonalnie.
- 1 pełna łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody
- dodatkowo: podsmażone pieczarki, pokrojony w paski ogórek konserwowy
WYKONANIE
- Kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w paski. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.
- Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim rondelku, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy mieszając, przez 3 minuty na średnim ogniu.
- Zgarniamy cebulę na brzeg patelni, zwiększamy płomień i dodajemy paski kurczaka. Smażymy 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Dodajemy pokrojoną paprykę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Dolewamy gorący bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania można dodać obsmażone pieczarki lub/i ogórki korniszone.
- W międzyczasie mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając zimną wodę. Przelewamy do garnka z sosem. Gotujemy 2 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Posypujemy koperkiem lub natką. Można podać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz