GRZANKA Z AWOKADO I NASIONAMI

Pyszna i zdrowa kanapka z awokado i pestkami słonecznika. Idealna na zdrowe śniadanie, lekką kolację lub poczęstunek dla gości. Połączenie cieniutko pokrojonego i opieczonego na chrupko razowego lub żytniego pieczywa (może być Wasze ulubione pieczywo) z kremowym awokado jest naprawdę trafione. 
——————————————-

SKŁADNIKI / 1 PORCJA
  • 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego lub żytniego 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka pestek słonecznika/ sezamu/ siemienia lnianego ( lub mieszanki nasion)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, 1/2 małej szalotki (drobno posiekanej)
——————————————
WYKONANIE
  • Sezam lub/i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
  • Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Każdą kromkę nacieramy  czosnkiem i  odkładamy na kratkę.
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a następnie dużą łyżką wydrążamy miąższ.
  • Jedną połówkę awokado wkładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 łyżki oliwy. Opcjonalnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę i pozostały po nacieraniu chleba czosnek (także posiekany lub starty). Rozgniatamy widelcem na niezbyt gładkie puree.
  • Drugą połowę awokado kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą cytryną i oliwą. 
  • Na kromkach pieczywa rozprowadzamy pastę z awokado i układamy plasterki. Posypujemy nasionami. Można posypać świeżą kolendrą.

1 komentarz: