Pyszna i zdrowa kanapka z awokado i pestkami słonecznika. Idealna na zdrowe śniadanie, lekką kolację lub poczęstunek dla gości. Połączenie cieniutko pokrojonego i opieczonego na chrupko razowego lub żytniego pieczywa (może być Wasze ulubione pieczywo) z kremowym awokado jest naprawdę trafione.
——————————————-
SKŁADNIKI / 1 PORCJA
- 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego lub żytniego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pestek słonecznika/ sezamu/ siemienia lnianego ( lub mieszanki nasion)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, 1/2 małej szalotki (drobno posiekanej)
——————————————
WYKONANIE
- Sezam lub/i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
- Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i odkładamy na kratkę.
- Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a następnie dużą łyżką wydrążamy miąższ.
- Jedną połówkę awokado wkładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 łyżki oliwy. Opcjonalnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę i pozostały po nacieraniu chleba czosnek (także posiekany lub starty). Rozgniatamy widelcem na niezbyt gładkie puree.
- Drugą połowę awokado kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą cytryną i oliwą.
- Na kromkach pieczywa rozprowadzamy pastę z awokado i układamy plasterki. Posypujemy nasionami. Można posypać świeżą kolendrą.
coś wspaniałego!pozdrawim
OdpowiedzUsuń