TARTA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI


Tarta deserowa z kremem straciatella i truskawkami. Pyszna, efektowna i łatwa w przygotowaniu. Jej wykonanie można rozłożyć w czasie - kruchy spód upiec dzień wcześniej, a w kolejnym ubić krem i ułożyć truskawki. 
Jeśli używacie mniejszej foremki, pamiętajcie, aby odpowiednio zmniejszyć ilość ciasta (można przygotować ciasto według przepisu, odkroić potrzebny kawałek, a z pozostałej części wyciąć i upiec kruche ciasteczka).
--------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru 
  • 1 jajko lub 3 łyżki lodowatej wody
  • mała szczypta soli
KREM
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 350 ml zimnej śmietanki 30% (schładzanej minimum 12 godzin)
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
DODATKOWO: 300 g świeżych  truskawek, 3 łyżki dżemu truskawkowego
WYKONANIE
  • KRUCHY SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy mieszadłem miksera planetarnego, do otrzymania drobnej kruszonki. Dodajemy jajko lub stopniowo dolewamy zimną wodę (nie trzeba wykorzystać całej ilości) i mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Oprószamy mąką, formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folę spożywczą. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto, na wymiar nieco większy niż przygotowana forma. 
  • Ostrożnie przekładamy do formy, tak by papier znalazł się na zewnątrz, odklejamy papier i lekko dociskamy ciasto do brzegów formy. Odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.. 
  • KREM:  Do miski wkładamy mascarpone, zimną śmietankę i cukier lub ksylitol. Ubijamy na średnich obrotach miksera, przez 2 -3 minuty, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
  • Dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód ciasta. Truskawki kroimy w plastry i układamy na kremie. 
  • Dżem podgrzewamy w rondelku i pędzelkiem rozprowadzamy na truskawkach. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz