SOLONY KARMEL

 


Idealny za każdym razem, perfekcyjnie gęsty solony karmel. Przygotowany z zaledwie trzech składników, które zawsze mamy pod ręką: cukru, masła i tłustej śmietanki. Uzależniająco pyszny. Najlepszy dodatek do lodów, placuszków, naleśników. Świetny jako polewa do ciast. 
Przepis jest nieskomplikowany, czas wykonania krótki, a lista składników maksymalnie prosta.  Należy tylko uważać, aby nie przypalić cukru (w pierwszym etapie gotowania), wówczas karmel wyszedłby gorzki.
Najlepiej użyć garnka w jasnym kolorze, w którym lepiej będzie widoczny proces rozpuszczania się cukru. Trzeba być skupionym i uważnie obserwować.
Gotowy karmel, w szczelnie zamkniętym słoiku, można przechowywać nawet do trzech tygodni.
——————————————-
SKŁADNIKI 
  • 150 g cukru (3/4 szklanki), najlepiej drobnego
  • 75 ml wody
  • 75 g masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
——————————————-
WYKONANIE
  • Masło kroimy w kostkę.
  • Do szerokiego rondelka wsypujemy cukier i zalewamy wodą. 
  • Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, bez mieszania, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Wówczas zaczynamy mieszać drewnianą łyżką, aż zmieni kolor na bursztynowy (nie może się jednak przypalić). 
  • Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
  • Redukujemy ogień do małego i dolewamy śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy 1-2 minuty, aż całość zgęstnieje. 
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i ponownie mieszamy.
  • Przelewamy do słoiczka. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz