BEZA Z KREMEM KOKOSOWYM, MANGO I MARAKUJĄ



Lekki i delikatny blat bezowy, z prostym, ale pysznym kremem na bazie mascarpone i śmietanki. Ze świeżymi kawałkami mango i marakują, które świetnie przełamują i idealnie łączą się ze słodką bezą. 

Idealny pomysł na bezowy debiut;)

Tym razem chciałam, aby mój blat bezowy był chrupiący i suchy w środku, dlatego mocniej go wypiekłam.  Jeśli lubicie piankowe bezy, po prostu skróćcie czas pieczenia.

_______________________________________________________

SKŁADNIKI

BEZA

  • 3 białka (M)
  • mała szczypta soli
  • 150 g białego cukru (najlepiej drobnego)
KREM
  • 250 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml likieru malibu (lub mleko kokosowe i rum)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
DODATKOWO: 1 dojrzałe mango, 1-2 marakuje
________________________________________________________
WYKONANIE
  • BEZA:Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C , bez termoobiegu. 
  • Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm.
  • Misę miksera i nakładki do miksowania przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym octem.
  • Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek.
  • Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy małą szczyptę soli i ubijamy na lekko sztywną pianę.
  • Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z pianą i nie będzie w niej wyczuwalnych drobinek cukru (można rozetrzeć odrobinę piany między palcami).
  • Na koniec piana powinna być lśniąca i lekka.
  • Ubitą pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze i lekko wygładzamy brzegi łyżką.
  • Wstawiamy do piekarnika i natychmiast redukujemy temperaturę do 120 stopni C. Pieczemy 2 godziny, jeśli beza ma być w całości chrupiąca, lub 1 godzinę i 15 minut, jeśli w środku ma pozostać piankowa. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. 
  • KREM: Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy 2 minuty, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy likier i ubijamy jeszcze 30 sekund.
  • Gotowy krem wykładamy na blat bezowy. Przed samym podaniem dekorujemy pokrojonym w kostkę mango i polewamy miąższem marakui.
  • Przechowujemy do 2 dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz