Mięciutkie i delikatne tofu z chrupiącą skórką. Marynowane w sosie sojowym, czosnku, imbirze i chili, a następnie obsmażone i krótko gotowane w sosie z pomarańczy i słodkiego sosu chili. Pokrojony w kostkę ser obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy do zrumienienia. Dzięki temu na tofu tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka, do której fantastycznie przykleja się sos. Podajemy z ryżem.
------------------------------------
SKŁADNIKI /4 porcje
- 400 g (1 opakowanie) naturalnego tofu
- MARYNATA: 3 łyżki sosu sojowego, szczypta chili w proszku, 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka tartego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej/zwykłej pszennej
POMARAŃCZOWY SOS CHILI
- 1 szklanka soku z wyciśniętego z pomarańczy
- 1/4 szklanki słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: 1 łyżeczka brązowego cukru, gdyby sok był kwaśny lub 1 łyżeczka octu ryżowego, gdyby sok był bardzo słodki
WYKONANIE
- Tofu odsączamy z zalewy i dokładnie odciskamy z wody papierowymi ręcznikami lub bawełnianą ściereczką. Kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. i minimum 15 minut, marynujemy w sosie sojowym, tartym czosnku, imbirze, pieprzu i chili.
- Wyjmujemy z marynaty i każdą kostkę panierujemy w mące. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz.
- Mąkę rozprowadzamy stopniowo dolewając sok.
- Na tę samą patelnię wlewamy sos chili i sok pomarańczowy wymieszany z mąką. Zagotowujemy i dodajemy tofu. Gotujemy 2 minuty, aż sos zgęstnieje, a tofu będzie gorące.
- Przed podaniem posypujemy nasionami sezamu, kolendrą lub szczypiorkiem oraz posiekaną chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz