MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z JABŁKAMI I KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI

 Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej.
Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca.
Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu wygodnie kroi na kawałki. Zadowoli wszystkich, szczególnie smakoszy czekolady.
---------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / forma o średnicy 22-23 cm
CIASTO
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki mąki kukurydzianej
POSYPKA MIGDAŁOWA
  • 7 łyżek płatków migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
JABŁKA
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru / w zależności jak kwaśne są jabłka
  • 4 łyżki wody
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • JABŁKA obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon oraz cukier, dolewamy wodę. Smażymy, często mieszając przez około 10-15 minut, aż zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach.
  • POSYPKA MIGDAŁOWA: w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i migdały. Mieszamy.
  • CIASTO: W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do połączenia składników w jednolitą, gęstą masę. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem energicznie mieszamy rózgą. Wprost do rondelka przesiewamy mąkę kukurydzianą. Po dodaniu mąki mieszamy szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników.
  • Białka przekładamy do szklanej lub metalowej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy, aż powstanie delikatna piana. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną i lśniącą pianę. W trzech partiach dodajemy do garnka z masą czekoladową. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy, wykładamy jabłka, wierzch posypujemy migdałami
  • Pieczemy 38 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia (gdyby migdały zbyt mocno się rumieniły), wierzch ciasta luźno przykrywamy folią aluminiową.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam. Wyszło niesamowicie dobre. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. A te karmelizowane migdały urzekły mnie całkowicie. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń