PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku.  Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. 
Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować.  
Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. 

SKŁADNIKI / 50 pierogów
CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzątku
  • 25 g masła
  • szczypta soli
FARSZ
  • 400 g mięsa z rosołu
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju np. kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
SOS
  • garść suszonych grzybów  (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
DO PODANIA; jogurt naturalny lub gęsta, kwaśna śmietana
WYKONANIE
  • FARSZ: cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Czosnek ścieramy na tarce.
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju, przez około 5 minut. Często mieszamy, nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego i w 2-3 partiach wrzucamy szpinak. Podsmażamy, aż listki szpinaku zwiędną i znacząco zmniejszą objętość. Często mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu wykładamy na deskę i siekamy.
  • Mięso drobiowe (bez skóry) i wołowe (jeśli używamy) mielimy w maszynce, wykładamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojonym szpinakiem oraz sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • SOS: Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy przez około 20 -30 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości ( jeśli grzybki są małe).
  • Na patelni na 1 łyżce masła podsmażamy cebulkę, przez około 3 minuty. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy ugotowane grzybki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy bulionem, a po chwili dolewamy także śmietankę. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia.  Przed samym podaniem podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • CIASTO:Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody, przelewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy na oprószony mąką blat i wygniatamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. 
  • Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, za każdym razem obsypując stolnicę i wałek mąką (do czasu użycia, pozostałe części ciasta trzymamy pod przykryciem).
  • Szklanką wycinamy kółka, na środek kładziemy pełną łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. 
  • Gotowe pierogi układamy na blacie lub stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju i solą. Na wrzątek wrzucamy pierwszą partię pierogów i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz.
  • Podajemy z ciepłym sosem grzybowym i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz