ZIOŁOWE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI


Pieczone ziemniaczane łódeczki, nie wymagające wcześniejszego obgotowywania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Znacznie zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięs i ryb.
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 800 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • szczypta chili
DIP
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
WYKONANIE
  • DIP: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.
  • ZIEMNIAKI: Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu.
  • Ziemniaki obieramy, opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy wzdłuż na ósemki, wkładamy do dużej miski, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 
  • W miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy do miski z ziemniakami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się przyprawami.
  • Układamy na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) jedną warstwą, zachowując odstępy. Pieczemy około 30-40 minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
  • Wykładamy na duży talerz, opcjonalnie posypujemy gruboziarnistą solą morską i słodką papryką w proszku.
  • Podajemy z dipem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz