PIECZONE BATATY Z GUACAMOLE

Bataty mają wspaniały smak i wiele odżywczych właściwości. Są sycące i pyszne. 
Świetnie smakują pokrojone w grube plastry i krótko pieczone, a następnie doprawione gruboziarnistą solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wędzoną papryką w proszku.
Tym razem  podałam je z pastą z awokado i świeżych pomidorów, a wierzch udekorowałam kleksem jogurtu naturalnego. 
Tak podane świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będą idealne na zdrowy lunch lekką kolację. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 batat
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili, suszone oregano
DO PODANIA; jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, cząstki limonki do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • BATATY: Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy szeroką formę do pieczenia, z rozprowadzoną po dnie 1 łyżką oleju. 
  • Batata dokładnie myjemy (najlepiej szczotką lub szorstką stroną gąbki) i osuszamy na papierowych ręcznikach. Kroimy w krążki ok. 1 cm grubości. 
  • Rozgrzaną formę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i na gorącym oleju układamy krążki batatów. Odwracamy na drugą stronę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż bataty będą miękkie, ale ni rozpadające się. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Układamy na dużym talerzu i doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano, wędzoną papryką w proszku i szczyptą chili.
  • GUACAMOLE: Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Odsączamy z soku.
  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wybieramy łyżką i zgrubnie rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy starty na tarce czosnek, posiekaną szalotkę, oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Dodajemy pokrojonego pomidora i delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Porcje pasty wykładamy na krążki batatów, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

1 komentarz:

  1. Super pomysł ! Muszę spróbować :)
    Zapraszam też do siebie : https://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń