PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI I TWAROGU

Prosty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku.
Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 wędzona makrela
  • 100 g twarogu 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szalotka 
  • 1 łyżka odsączonych z zalewy kaparów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup oraz wszystkie ości. 
  • Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz pokrojoną cebulkę i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Rozdrabniamy i mieszamy widelcem lub blendujemy
  • . Przekładamy do  miseczki i posypujemy kaparami. Podajemy z domowym chlebem lub tostowanym pieczywem.

2 komentarze:

  1. Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń