PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI I TWAROGU

Prosty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku.
Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 wędzona makrela
  • 200 g twarogu 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szalotka 
  • 1 łyżka kaparów, odsączonych 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
DO PODANIA: świeży ogórek, rzodkiewka, koperek 
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup oraz wszystkie ości. 
  • Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, jogurt, musztardę oraz pokrojoną cebulkę. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Rozcieramy widelcem lub krótko blendujemy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i odsączone kapary.
  • Przekładamy do  miseczki, podajemy z domowym chlebem oraz plastrami ogórka i rzodkiewki.

2 komentarze: