Sezonowy przysmak z młodej kapusty oraz tartej marchewki, selera i pietruszki. Z dodatkiem zielonej soczewicy z puszki. Opcjonalnie - dla wszystkich, którzy nie mogą obejść się bez mięsa -także z podsmażonym boczkiem lub wiejską kiełbaską. Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach jak i zabrania do pracy na lunch.
Polecam jako dodatek do młodych ziemniaków lub/i do kotleta np. schabowego.
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
- 1 łyżka oleju
- 25 g masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- gruby plaster selera
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- 200 g zielonej soczewicy z puszki
- 5 łyżek śmietanki 30%
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,1/2 łyżeczki suszonego lubczyku i majeranku
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Młodą kapustę drobno szatkujemy. Soczewicę odsączamy na sicie.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek (opcjonalnie także pokrojony boczek lub kiełbaskę), smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty.
- Dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dorzucamy kapustę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i pozostałymi przyprawami. Smażymy, mieszając przez 1 minutę.
- Dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.
- Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną soczewicę i śmietankę 30%. Gotujemy 5 minut lub dłużej, aż większość płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym.
- W razie potrzeby można oprószyć całość ( przez sitko) 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz