MŁODA KAPUSTA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ I ZIELONĄ SOCZEWICĄ



Sezonowy przysmak z młodej kapusty oraz tartej marchewki, selera i pietruszki. Z dodatkiem zielonej soczewicy z puszki. Opcjonalnie - dla wszystkich, którzy nie mogą obejść się bez mięsa -także z podsmażonym boczkiem lub wiejską kiełbaską. Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach jak i zabrania do pracy na lunch.
Polecam jako dodatek do młodych ziemniaków lub/i do kotleta np. schabowego. 

SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • gruby plaster selera
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 200 g zielonej soczewicy z puszki
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,1/2 łyżeczki  suszonego lubczyku i majeranku
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Młodą kapustę drobno szatkujemy. Soczewicę odsączamy na sicie.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek (opcjonalnie także pokrojony boczek lub kiełbaskę), smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. 
  • Dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dorzucamy kapustę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i pozostałymi przyprawami. Smażymy, mieszając przez 1 minutę. 
  • Dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. 
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną soczewicę i śmietankę 30%. Gotujemy 5 minut lub dłużej, aż większość płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym.
  • W razie potrzeby można oprószyć całość ( przez sitko) 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz