KOPYTKA Z BATATÓW


Kluseczki z ugotowanych i rozgniecionych praską batatów, z dodatkiem mąki i jajka. Delikatne i mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. 
Na etapie przygotowywania ciasto jest dosyć luźne, tak ma być. Formując wałeczki podsypujemy je mąką, dzięki czemu po ugotowaniu trzymają kształt, a w środku pozostają delikatne i mięciutkie.
Dobrze smakują podane prosto z wody jako dodatek do gulaszy i sosów, choć ja najlepiej lubię odsmażane na masełku z dużą ilością tartego parmezanu.
____________________________________________________________________________________
SKŁADNIKI
  • 1 batat 350-400 g
  • 1 pełna szklanka (160 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, gałka muszkatołowa
DO PODANIA: tarty parmezan
_______________________________________________________
WYKONANIE
  • Batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy do garnka i chwilę odparowujemy, rozgniatamy na gładkie puree. Dokładnie studzimy.
  • Do zimnych batatów dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i szczyptę gałki muszkatołowej oraz  jajko. Dokładnie mieszamy.
  • Oprószamy mąką i zagarniając pod spód formujemy kulę. Przekładamy na podsypany mąką blat. 
  • Formujemy gruby wałek i dzielimy na 10 części. Z każdej, podsypując mąką, formujemy cieniutki wałek i ostrym nożem kroimy na małe kluseczki. 
  • W międzyczasie w szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i 1 łyżką oleju. 
  • Kopytka, partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz