RISOTTO DYNIOWE


Przyjemne i lekkie danie w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Szybkie do przygotowania, a jednocześnie wykwintne.
Ryż do risotto najpierw chwilę podsmażamy z cebulką i czosnkiem, dodajemy tartą dynię, a następnie dolewamy wino. Gotujemy 15 minut, po trochu dolewając gorący bulion i często mieszając. Na koniec mieszamy z masłem i parmezanem.
Można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonego lub grillowanego łososia.
                                                                     

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 50 g masła
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g(1 szklanka) tartej dyni
  • 100 g (1/2 szklanki) ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka pestek słonecznika 
                                                                         
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Bulion stawiamy na ogniu i podgrzewamy, powinien lekko pyrkać.
  • W średniej wielkości garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy 25 g masła. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, co chwilę mieszając. Nie rumienimy. 
  • Dodajemy ryż i smażymy 1 minutę. Dorzucamy startą dynię, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili do smaku.  Smażymy 2 minuty.
  • Zwiększamy płomień i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy i dodajemy 1/2 szklanki gorącego bulionu, a gdy się wchłonie, dolewamy kolejną porcję. Co chwilę mieszamy. Gotujemy całość 15 minut, sukcesywnie uzupełniając płyn.
  • Po dodaniu ostatniej porcji bulionu, doprawiamy risotto szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy tarty parmezan i pozostałe 25 g masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty.
  • Wykładamy do głębokich talerzy, posypujemy słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz