WEGETARIAŃSKI GULASZ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


Szybki sosik, który łączy w sobie jędrne warzywa i pożywną soczewicę. Idealnym uzupełnieniem całości będzie makaron lub ryż. Polecam na szybki obiad po pracy.
Podobne danie można przygotować w wersji z mięsem, dodając pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
                                                                                                                     
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 150 g dyni
  • 2 łyżki zielonej soczewicy
  • 5 suszonych pomidorków
  • 5 pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 150 ml bulionu lub wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, szczypta chili
                                                                                                                  
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Soczewicę płuczemy na sicie.
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy pokrojoną dynię i soczewicę. Smażymy 2 minuty.
  • Zwiększamy płomień do średniego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Zagotowujemy.
  • Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut, aż dynia i soczewica bedą miękkie. 
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. 
  • Zagotowujemy i gotujemy około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Można także dodać więcej śmietanki lub bulionu (gdyby sos był za gęsty).
  • Dodajemy pomidorki cherry i posiekaną natkę pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz