MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI i SOSEM GORGONZOLA


Makaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem).

SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE
  • 150 g makaronu rigatoni lub penne
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 - 250 g zielonych szparagów
  • 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 80 g gorgonzoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 biała mozzarella 
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
WYKONANIE
  • Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości.
  • Pomidorki cherry kroimy na połówki, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce.
  • Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy łodyżki szparagów, a na 1 minutę przed końcem, także główki. Odcedzamy, mieszamy z suszonymi pomidorami.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu
  • W małym rondelku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy starty czosnek i podzieloną na kawałki gorgonzolę. Lekko solimy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia.
  • Na spodzie naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm, rozprowadzamy 1/3 sosu śmietanowego. Wykładamy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Dodajemy pomidorki cherry i wykładamy pozostały sos. Delikatnie mieszamy. 
  • Na wierzchu rozkładamy podzieloną na kawałki mozzarellę, posypujemy orzeszkami pinii.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż ser się lekko przyrumieni.
  • Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz