ZIEMNIAKI GRATIN


Cieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu. 
Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 1 kg ziemniaków (niemłodych)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm (najlepiej użyć malaksera z odpowiednią tarczą lub zetrzeć na tarce). 
  • Formę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem i wykładamy ziemniaki. Lekko solimy, mieszamy.
  • W rondelku zagotowujemy śmietanę z mlekiem, listkiem laurowym i czosnkiem. Gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Wylewamy na ziemniaki i lekko potrząsamy formą. 
  • Wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-60 minut, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków, których użyliśmy oraz od wielkości formy. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
  • Zostawiamy w piekarniku na około 10-20 minut (można na dłużej), do lekkiego przestygnięcia, po czym kroimy na porcje. Jeśli zapiekankę piekliśmy w większej formie i mamy cienką warstwę ziemniaków, po pokrojeniu w kwadraty można ułożyć je jeden na drugim. Opcjonalnie można posypać świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz