TARTA Z ŁOSOSIEM I BURACZKAMI



Piękna i kolorowa tarta z łososiem, buraczkami i ostrą papryczką jalapeno. Z delikatnym nadzieniem z jajek, śmietanki i odrobiny chrzanu. 
Najlepiej smakuje na gorąco posypana rukolą lub podana z sałatą z sosem winegret. Dobra do odgrzewania lub jako alternatywa dla kanapek zabieranych do pracy.
Ciasto kruche możemy zrobić wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce zawinięte w folię. Możemy też upiec wcześniej sam spód. 
Ciasto piekłam bez obciążenia, pamiętając, że brzegi nieco opadną, uformowałam je nieco wyżej niż brzeg blaszki w której piekłam tartę. 
Pieczonego łososia można z powodzeniem zastąpić wędzonym.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
WYPEŁNIENIE
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 burak, upieczony lub ugotowany
  • 100 g filetu z łososia
  • 100 g koziego lub zwykłego twarożku (np. Almette)
  • garść pomidorków cherry
  • 1 łyżka posiekanego koperku/szczypiorku/natki pietruszki
  • kilka kawałków papryczka jalapeño ze słoiczka
  • garść orzeszków pinii
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Formę na tartę o średnicy 21-23 cm smarujemy masłem.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami/miksujemy do uzyskania drobnej kruszonki. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładka kulę ( w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). 
  • Wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek nieco większy od przygotowanej formy. Przenosimy do blaszki i lekko dociskamy do spodu i boków formy (ciasto powinno wystawać 2-3 mm ponad brzeg). Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli mamy czas, wstawiamy do lodówki. 
  • Pieczemy 15 - 20 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy na blat.
  • Łososia doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i suszonym oregano. Skrapiamy syropem klonowym i oliwą. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 200 stopni C, wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dzielimy na kawałki.
  • Buraczka kroimy w cienkie plastry i doprawiamy solą, pieprzem i syropem klonowym (lub cukrem lub miodem). Pomidorki kroimy na połówki.
  • Śmietankę mieszamy z jajkami, chrzanem i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku.
  • Na podpieczony spód wykładamy kawałki łososia, pokrojone w plastry buraczki oraz pomidorki cherry i papryczkę jalapeno.
  • Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym i posypujemy orzeszkami pinii oraz połową koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Wykładamy kozi lub zwykły twarożek i wstawiamy do piekarnika. 
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopni C. Posypujemy pozostałymi ziołami. Podajemy z ulubioną sałatką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz