ZUPA DYNIOWA Z SZAŁWIĄ I POSYPKĄ Z CIASTECZEK AMARETTI


Pyszna, lekka i rozgrzewająca zupa dyniowa. Doprawiona skórką otartą z pomarańczy i świeżym imbirem. Udekorowana listkami szałwii oraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak.
Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości.
                                                                                                                         
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 500 g dyni / obranej ze skórki i pokrojonej w małą kostkę
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 700 ml gorącego bulionu 
  • sól, pieprz
DO PODANIA 
  • 2 łyżki pokruszonych ciastek amaretti +1 łyżka mielonych migdałów;
  • 1 łyżka oliwy, kilka świeżych listków szałwii
                                                                                                                     
WYKONANIE
  • W szerokim garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy, na średniej mocy palnika, przez około 3 minuty. Nie rumienimy.
  • Dodajemy pokrojoną dynię, starty imbir i szczyptę soli. Smażymy cały czas mieszając przez 2 minuty. 
  • Dolewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15-20 minut, aż dynia będzie zupełnie  miękka i zacznie się rozpadać.
  • Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. 
  • Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami. 
  • Dekorujemy, usmażonymi na mocno rozgrzanej oliwie, listkami szałwii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz