ZUPA DYNIOWA Z SZAŁWIĄ I POSYPKĄ Z CIASTECZEK AMARETTI

lekka i rozgrzewająca zupa dyniowa. Doprawiona skórką otartą z pomarańczy i świeżym imbirem. Udekorowana smażonymi listkami szałwii oraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak.
Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości.
                                                                                                                         
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 500 g dyni / obranej ze skórki i pokrojonej w małą kostkę
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 700 ml gorącego bulionu 
  • sól, pieprz
DO PODANIA 
  • 2 łyżki pokruszonych ciastek amaretti +1 łyżka mielonych migdałów;
  • 1 łyżka oliwy, kilka świeżych listków szałwii
                                                                                                                     
WYKONANIE
  • W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulkę,  pokrojoną dynię, starty imbir i szczyptę soli. Smażymy mieszając, przez 5 minut, na średniej mocy palnika.
  • Dolewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać.
  • Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. 
  • Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami. 
  • Dekorujemy listkami szałwii, usmażonymi na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz