DROBIOWY STROGONOW

Świetny przepis na danie z filetem z kurczaka w roli głównej. Z dużą ilością cebulki i czerwonej papryki. Do przygotowania w mniej niż pół godziny, ze składników, które często mamy w lodówce. 
Warzywa i mięso można pokroić dzień wcześniej, a kurczaka dodatkowo zamarynować w przyprawach. W kolejnym dniu wystarczy chwilę  wszystko podsmażyć i kilka minut pogotować w małej ilości bulionu z koncentratem pomidorowym. Na koniec lekko zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. 
Na 2 minuty przed końcem gotowania, można dorzucić podsmażone oddzielnie pieczarki (pokrojone w plastry) lub paseczki ogórka korniszonego.
Sosik najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree i surówką coleslaw lub mizerią z ogórka.
Można podgrzewać lub na gorąco przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić  i zapasteryzować (20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu).

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1 duży filet z kurczaka (250 g)
  • 10 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1-2 łyżki sosu sojowego - opcjonalnie.
  • 1 pełna łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo: podsmażone pieczarki, pokrojony w paski ogórek konserwowy
WYKONANIE
  • Kurczaka oczyszczamy z białych błon i kostek, kroimy w paski. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. 
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.
  • Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim rondelku, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy mieszając, przez 3 minuty na średnim ogniu. 
  • Zgarniamy cebulę na brzeg patelni, zwiększamy płomień i dodajemy paski kurczaka. Smażymy  5 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Dolewamy gorący bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania, opcjonalnie, można dodać obsmażone pieczarki lub/i ogórki korniszone.
  • W międzyczasie mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając zimną wodę. Przelewamy do garnka z sosem. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy koperkiem lub natką. 
  • Można podać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz