PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY

Kremowy i pełen smaku pasztet z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce.  Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości warzyw. Po wystygnięciu rozdrabniamy z ciecierzycą z puszki i mieszamy z jajkami. Pieczemy i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. 
_______________________________________

SKŁADNIKI
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 250 g (1 puszka) ciecierzycy
  • 200 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego 
  • 2 jajka
PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, curry i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
______________________________________________
WYKONANIE
  • Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w plasterki.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 3 minuty, często mieszając. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kurkumą i suszonym oregano.
  • Dodajemy kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę, wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
  • Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn, a warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby należy gotować dłużej, uzupełniając bulion lub wodę.
  • Odstawiamy z ognia. Dokładnie studzimy.
  • Do misy malaksera wrzucamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy kaszę z warzywami i dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową  o wymiarach 10x25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz