ŻUREK WEGETARIAŃSKI

Żurek na zakwasie, bez dodatku mięsa. Ugotowany na wywarze z jarzyn, wzbogacony wędzonym tofu i opcjonalnie także roślinną kiełbaską. Będzie równie smaczny, gdy podamy go z ugotowanym na twardo jajkiem lub pokruszoną fetą. Można dodać trochę chrzanu ze słoiczka. W wersji wegańskiej śmietankę 30% zastępujemy śmietaną wegańską lub pomijamy jej dodatek. 

-----------------------------------------

 SKŁADNIKI/ 6 porcji

  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, gruby plaster selera, por, cebula)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 2 litry wody (polecam dodać 2 łyżki roślinnego bulionu ze słoiczka, np. takiego)
  • 1 suszony grzybek
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 ml żurku/zakwasu
  • 150 ml śmietany 30%
  • PRZYPRAWY: 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki majeranku, 5 kulek czarnego pieprzu, sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: roślinna biała kiełbaska, 1/2 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego) 
WYKONANIE
  • Tofu kroimy w kostkę 1x1 cm. Kiełbaskę roślinną kroimy w plasterki. Pół pęczka natki pietruszki drobno siekamy.
  • Włoszczyznę obieramy, opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Podsmażamy 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa przyrumienią się i zaczną pachnieć. 
  • Dodajemy suszonego grzybka, wszystkie przyprawy (poza majerankiem) oraz pół pęczka natki pietruszki. Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego  i gotujemy 45 minut. 
  • Warzywa i przyprawy wyjmujemy z zupy. Seler wkładamy do wysokiego pojemnika, dolewamy łyżkę wazową wywaru i blendujemy. Przelewamy do zupy.
  • Ziemniaka, marchewkę i opcjonalnie także pietruszkę kroimy w małą kostkę.
  • Zakwas wstrząsamy - i razem z pokrojonym tofu i/lub kiełbaską, jeśli używamy- dodajemy do garnka z zupą (można dodawać stopniowo, do smaku).  Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy 5 minut. 
  • Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku, starty na tarce oraz suszony majeranek i pokrojone w kostkę warzywa. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 2 minuty, licząc od zagotowania się zupy. 
  • Podajemy z posiekaną natką i opcjonalnie jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz