PASZTET Z CUKINII



Wegetariański pasztet z tartej cukinii. Wilgotny, a równocześnie zwarty. Można pokroić w plastry, podgrzać na patelni i podać na obiad, np. z sałatką grecką i sosem tzatziki

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii ( 3 średnie sztuki)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki słonecznika 
  • 4 pełne łyżki kaszy manny lub mielonych płatków owsianych
  • 4 jajka (M)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka 
  • 1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy
WYKONANIE
  • Cukinię myjemy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy w większej misce i lekko solimy. Odstawiamy na 15-30 minut, aż puści soki. Dokładnie odciskamy w dłoniach.
  • Bułkę moczymy w wodzie lub mleko i gdy zmięknie, dokładnie odciskamy w dłoniach. 
  • Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce, ale na małych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • Do odciśniętej cukinii dodajemy startą cebulę, marchewkę oraz czosnek, oliwę, namoczoną bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą oraz oregano. Dokładnie wyrabiamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę cukiniową wykładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
  • Pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pasztety, ale pasztet z cukinią to prawdziwe odkrycie! To danie jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale także zdrowe i lekkie. Przygotowanie go jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwycający zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Cukinia nadaje mu delikatności i świeżości, czego szukałam w tradycyjnych pasztetach mięsnych. Teraz, z tym przepisem, mam zdrowszą alternatywę, która staje się moim ulubionym daniem na różne okazje. Polecam każdemu spróbować tego przepisu – przekonacie się sami, jak pyszny i zdrowy może być pasztet z cukinią!

    OdpowiedzUsuń