SAŁATKA RYŻOWA Z CYTRYNOWYM DRESSINGIEM

Sałatka jest w zasadzie podobna do tradycyjnej sałatki z kuskusem. Także zawiera dużo ziół, warzyw i aromatyczny cytrynowy dressing. Zawsze podaję ją na zimno i często przygotowuję na przyjęcia. Dodatkowy walor smakowy uzyskamy mieszając biały ryż z dzikim, a paprykę zastępując suszonymi pomidorami. Koniecznie należy dodać dobrej jakości oliwy.
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 mała czerwona papryka lub 200 g pieczonej papryki ze słoika
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść liści świeżej mięty
  • garść liści świeżej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy extra vergin
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Gotujemy ryż wg tego przepisu lub wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • Paprykę, papryczkę chili i listki ziół drobno siekamy.
  • Przygotowujemy dressing cytrynowy: oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce i polewamy dressingiem. Mieszamy.
  • Wierzch posypujemy skórką otartą z cytryny.

2 komentarze:

  1. super sałatka i do tego jaka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo kolorowa i bardzo smaczna. Do tego ten cytrynowy aromat...

      Usuń