KURCZAK PO GRECKU

Prosta sałatka, która zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Bazę stanowi tu delikatna - drobniutka i sypka - kaszka kuskus. Wymieszałam ją z kolorową papryką, cebulką, koperkiem i zielonym groszkiem. Na wierzchu ułożyłam grillowaną i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Całość posypałam pokruszoną fetą i podałam z jogurtowo-ogórkowym dipem tzatziki. Smakowała obłędnie...szczerze zachęcam więc do wypróbowania.

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
KUSKUS
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 świeża czerwona papryczka chili/ można dać pół, lub zupełnie pominąć
  • 4 dymki lub 1 mała cebula
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • 200 g ekstradrobnego zielonego groszku z puszki  np. takiego/ odsączonego 
  • ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek / pokrojonych w krążki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 50 g fety
  • sól morska, pieprz
KURCZAK
  • 2 piersi kurczaka (2×200 g) / umyte i oczyszczone z błon
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • oliwa
TZATZIKI
  • ½ dużego ogórka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • ½ cytryny
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
WYKONANIE

  • Do miski wsypujemy 1 szklankę kuskusu i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Solimy i przykrywamy.
  • Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej. Przykrywamy mięso folią spożywczą i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy, do momentu aż będzie gotowy w środku po ok.4 minuty z każdej strony.
  • Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciskamy i ugniatamy czystymi rękami, aby odcisnąć wodę.
  •  Przekładamy do szklanej miseczki, dodajemy jogurt, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz posiekaną miętę i starty na tarce ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Do malaksera wkładamy umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i papryczkę chili, dymki oraz koperek. Wszystko drobno siekamy i przesypujemy na dość duży półmisek.
  • Dodajemy odsączony groszek i  pokrojone oliwki. Skrapiamy sokiem z otartej wcześniej cytryny i 2 łyżkami oliwy.
  • Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Usmażonego kurczaka układamy na desce, kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. 
  • Danie posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z jogurtowo-ogórkowym dipem tzatziki.

4 komentarze:

  1. Robiłam, nawet niedawno publikowałam u siebie i zgadzam się, że przepis jest obłędny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kurczaczka to ja bym zjadła, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane. Apetyt rośnie od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń