KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY



Sezon pomarańczowy wolniutko się rozkręca, ceny pomarańczy spadają, a ich jakość znacząco rośnie. Moja rodzina pochłania niezliczone ilości świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a na kuchennym blacie piętrzą się pozostałe po wyciskaniu skórki. Nie wyrzucam ich jednak, lecz dokładnie oddzielam pomarańczową wierzchnią ich część od białej i gorzkiej, a następnie kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i podsmażam. Tak powstaje domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - niezastąpiony dodatek do ciast i deserów. Szczególnie w sezonie zimowo-bożonarodzeniowym (keksów, serników, a także pierników). Warto spróbować też wersji z cytryną,
______________________________________________
SKŁADNIKI
  • skórka z 5 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
_____________________________________________________________________________
WYKONANIE
  • Owoce dokładnie szorujemy szczoteczką lub gąbką, sparzamy wrzątkiem, a następnie obieraczką do warzyw ścinamy wierzchnią, pomarańczową część skórki. Pozostałą, białą część wyrzucamy (jest bardzo gorzka).
  • Cieniutkie pomarańczowe skórki kroimy w droną kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
  • Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Zmniejszamy ogień do minimalnego i smażymy skórkę, bez przykrycia, 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Cały czas pilnujemy, aby jej nie przypalić. W razie potrzeby redukujemy płomień do minimalnego.
  • Wyłączamy ogień i zostawiamy skórkę w rondelku do całkowitego wystygnięcia. Na tym etapie skórka powinna być jeszcze zanurzona w gęstym cukrowym syropie, który dopiero po całkowitym wystygnięciu skrystalizuje się. Możemy ją przemieszać od czasu do czasu.
  • Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Można przełożyć do szczelnych woreczków i zamrozić.


2 komentarze:

  1. Tak pomarańczowy sezon czas zacząć! Kandyzowaną skórkę uwielbiam w sernikach (rodzynki zawsze wydłubuję) :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Zapewne jest o niebo lepsza od sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń