Makaron penne w dość nietypowym wydaniu. Z pysznym, pikantnym sosem, którego podstawę stanowi surowa kiełbasa. Do tego drobno zmiksowane warzywa, sos pomidorowy i nasiona kopru włoskiego. Całość zaskakująco smaczna.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 250 g makaronu penne / dałam taki
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 świeża papryczka chili / mała, bez szypułek
- ok. 200 g dobrej jakości surowej kiełbasy np. polskiej
- 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- oliwa
- sól morska, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka listków bazylii
WYKONANIE
- Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania.
- Dymki, marchewkę i seler kroimy na kawałki i miksujemy w malakserze razem z chili.
- Dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę oraz nasiona kopru i suszone oregano. Bardzo dokładnie miksujemy.
- Przekładamy całość na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie rozprowadzamy grudki. Mieszamy od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła.
- Wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gesty dolewamy nieco wody z gotującego się makaronu.
- Ugotowany makaron przesypujemy na patelnię z sosem i delikatnie mieszamy, dodając tyle wody z gotowania, by zyskał jedwabistą konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Wykładamy do miski lub na półmisek. Posypujemy parmezanem i listkami bazylii.
Witam, nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) po szczegóły zajrzyj tu: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2014/01/maze-w-smietanie-z-biaym-winem-liebster.html :) zachęcam do zabawy i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń