Zamiast zdawać się na popularne bułki ze sklepów o niekończącej się ilości składników i jeszcze dłuższym terminie przydatności do spożycia warto zaskoczyć swoich bliskich i zrobić bułeczki samodzielnie. Zawsze wychodzą mięciutkie, delikatne i dość neutralne w smaku dzięki czemu świetnie podkreślają smak innych składników. Są bardzo uniwersalne i dobre zarówno z grillowaną kiełbaską i piklami jak i z wołowym kotletem i karmelizowaną cebulką. Często przygotowuję je dla moich dzieci, które zjadają je po prostu z nutellą lub słodkim twarożkiem. Bywa, że z podanego przepisu piekę bułeczki w formie małych kuleczek i podaje z domowym masełkiem czosnkowym.
SKŁADNIKI /14 bułek - 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- ⅓ szklanki oliwy
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
- 2 jajka / oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżeczki zimnej wody
- ziarenka maku lub sezamu do posypania
WYKONANIE
- Świeże drożdże kruszymy do szklanej miski. Dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy, aż drożdże się rozpuszczą. Dolewamy letnią wodę i mieszamy. Dosypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera wsypujemy mąkę oraz sól. Dodajemy żółtka jaj, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy na średnich obrotach miksera przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek dzieży.
- Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę ugniatamy. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który następnie dzielimy na 14 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i spłaszczamy ją w dłoniach jeśli zdecydowaliśmy się piec bułki do hamburgerów lub lekko rozciągamy w dłoniach formując wałeczki o długości ok. 17 cm, które również lekko spłaszczamy - jeśli mamy zamiar piec bułki do hot dogów.
- Uformowane bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C bez termoobiegu.
- Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy ziarnami maku lub sezamy. Wkładamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu aż wierzch bułeczek lekko się zarumieni.
- Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Nigdy nie robiłam domowych bułeczek i chętnie spróbuję. Zaczekam na okazje kiedy będą mięli odwiedzić mnie znajomi, będzie się czym pochwalić ;)
OdpowiedzUsuńCLAUDINE; wypróbuj i daj znać jak wyszły;pozdrawiam serdecznie
UsuńW przepisie nie ma podanego masła tylko jest oliwa. Czy w taki razie jej naelży użyć? W dalszej części przepisu jest napisane, że należy dodać masło.
OdpowiedzUsuńMożna użyć oliwy lub roztopionego masła
Usuń