WYTRAWNE DROŻDŻOWE BUŁECZKI


Zamiast zdawać się na popularne bułki ze sklepów o niekończącej się ilości składników i jeszcze dłuższym terminie przydatności do spożycia warto zaskoczyć swoich bliskich i zrobić bułeczki samodzielnie. Zawsze wychodzą mięciutkie, delikatne i dość neutralne w smaku dzięki czemu świetnie podkreślają smak innych składników. Są bardzo uniwersalne i dobre zarówno z grillowaną kiełbaską i piklami jak i z wołowym kotletem i karmelizowaną cebulką. Często przygotowuję je dla moich dzieci, które zjadają je po prostu z nutellą lub słodkim twarożkiem. Bywa, że z podanego przepisu piekę bułeczki w formie małych kuleczek i podaje z domowym masełkiem czosnkowym. 
SKŁADNIKI /14 bułek 
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • ⅓ szklanki oliwy 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 2 jajka / oddzielnie żółtka i białka
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • ziarenka maku lub sezamu do posypania
WYKONANIE
  • Świeże drożdże kruszymy do szklanej miski. Dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy, aż drożdże się rozpuszczą. Dolewamy letnią wodę i mieszamy. Dosypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera wsypujemy mąkę oraz sól. Dodajemy żółtka jaj, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy na średnich obrotach miksera przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek dzieży.
  • Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę ugniatamy. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który następnie dzielimy na 14 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i spłaszczamy ją w dłoniach jeśli zdecydowaliśmy się piec bułki do hamburgerów lub lekko rozciągamy w dłoniach formując wałeczki o długości ok. 17 cm, które również lekko spłaszczamy - jeśli mamy zamiar piec bułki do hot dogów.
  •  Uformowane bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  •  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C bez termoobiegu.
  • Napuszone bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy ziarnami maku lub sezamy. Wkładamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu aż wierzch bułeczek lekko się zarumieni.
  • Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam domowych bułeczek i chętnie spróbuję. Zaczekam na okazje kiedy będą mięli odwiedzić mnie znajomi, będzie się czym pochwalić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CLAUDINE; wypróbuj i daj znać jak wyszły;pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. W przepisie nie ma podanego masła tylko jest oliwa. Czy w taki razie jej naelży użyć? W dalszej części przepisu jest napisane, że należy dodać masło.

    OdpowiedzUsuń