Bardzo lubię wspaniały smak i aromat smażonego na maśle ryżu. Często dodaję do niego różne zioła i przyprawy dzięki czemu, za każdym razem, potrawy które z nim serwuję nabierają wyjątkowego charakteru. W tym przepisie wykorzystuję cynamon, czosnek i gałkę muszkatołową, lecz równocześnie zachęcam do eksperymentowania. Taki odsmażany na masełku, puszysty i delikatny ryż, równie dobrze smakuje z dodatkiem np. imbiru i kurkumy , papryczki chili i kardamonu lub kolendry i limonki.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 3 ząbki czosnku
- 200 g białego ryżu
- ¼ gałki muszkatołowej
- ¹/₄ łyżeczki mielonego cynamonu
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 50 g masła
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Ryż wkładamy do rondelka, dodajemy 15 g masła i stawiamy na małym ogniu. Smażymy 2 minuty, często mieszając.
- Dolewamy 500 ml gorącej wody, przykrywamy i po zagotowaniu redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i otwierania, przez 10 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut lub dłużej. Lekko solimy i spulchniamy widelcem.
- Czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy.
- Patelnię stawiamy na małym ogniu. Wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe masło oraz czosnek. Smażymy, mieszając przez około 2 minuty, do momentu, gdy czosnek zacznie lekko się rumienić.
- Dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową i cynamon. Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy, aby całość dokładnie pokryła się przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz