RYŻ SMAŻONY Z CZOSNKIEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ



Bardzo lubię wspaniały smak i aromat smażonego na maśle ryżu. Często dodaję do niego różne zioła i przyprawy dzięki czemu, za każdym razem, potrawy które z nim serwuję nabierają wyjątkowego charakteru. W tym przepisie wykorzystuję cynamon, czosnek i gałkę muszkatołową, lecz równocześnie zachęcam do eksperymentowania. Taki odsmażany na masełku, puszysty i delikatny ryż, równie dobrze smakuje z dodatkiem np. imbiru i kurkumy , papryczki chili i kardamonu lub kolendry i limonki.
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 g białego ryżu
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • ¹/₄ łyżeczki mielonego cynamonu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g masła
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Ryż wkładamy do rondelka, dodajemy 15 g masła i stawiamy na małym ogniu. Smażymy 2 minuty, często mieszając. 
  • Dolewamy 500 ml gorącej wody, przykrywamy i po zagotowaniu redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i otwierania, przez 10 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut lub dłużej. Lekko solimy i spulchniamy widelcem. 
  • Czosnek  ścieramy na tarce lub drobno siekamy. 
  • Patelnię stawiamy na małym ogniu. Wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe masło oraz czosnek. Smażymy, mieszając przez około 2 minuty, do momentu, gdy czosnek zacznie lekko się rumienić.
  • Dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową i cynamon. Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy, aby całość dokładnie pokryła się przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz