Delikatne brokuły ugotowane na parze i polane orzeźwiającym dressingiem, który nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej. Danie jest lekkie i błyskawiczne. Świetnie sprawdzi się, gdy czeka nas wizyta niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na szybką i zdrową przekąskę. Sam dressing możemy wykorzystać jako marynatę do drobiu lub wieprzowiny, a także jako sos do ryby, np. łososia lub pstrąga.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji- 600 g brokułów
- 2 cm kawałek imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
WYKONANIE
- DRESSING:Świeży imbir i czosnek obieramy, a następnie ścieramy do miseczki.
- Papryczkę chili kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno siekamy. Wrzucamy do miski.
- Dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę octu balsamicznego i sok z 1 limonki. Mieszamy.
- BROKUŁY: Rozgrzewamy garnek do gotowania na parze lub zagotowujemy wodę w dużym garnku.
- Brokuły łamiemy na małe różyczki, a łodygi kroimy w plasterki.
- Tak przygotowane wkładamy do garnka do gotowania na parze, lub do durszlaka, który umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Przykrywamy ściśle dopasowaną pokrywką lub folią aluminiową.
- Gotujemy ok. 6 minut, aż łodyżki zmiękną.
- Ugotowane wykładamy na duży półmisek i polewamy przygotowanym dressingiem ( przed polaniem warzyw jeszcze raz dokładnie go mieszamy).
Muszę wypróbować. Na razie królują brokuły z solą czosnkową i sosem holenderskim :)
OdpowiedzUsuń