SPAGHETTI ALLA PUTANESCA

Jeśli szukacie czegoś szybkiego i satysfakcjonującego zarazem, to klasyczne danie kuchni włoskiej będzie dla was idealne. Znajdziecie w nim połączenie kilku zdecydowanych w smaku składników: papryczki chili, czosnku, kaparów i anchois. Ale sos nie miałby tak doskonałego smaku bez głównego bohatera - tuńczyka w oleju. Polecam użyć jak najlepszej jakości ryby ponieważ smak tego dania w dużej mierze zależy właśnie od niej. Dodatkowo można wzbogacić sos drobno posiekaną cebulką i oregano, a do smażenia dodać łyżkę masła. 

SKŁADNIKI / 4 -6 porcji

  • 500 g spaghetti
  • 700 g passaty pomidorowej / polecam Cirio
  • 250 g tuńczyka w oliwie/ użyłam takiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1 puszka(30 g)anchois w oliwie
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki/ oddzielnie posiekane łodyżki i listki
  • 1/2 cytryny 
  • 10 czarnych oliwek ze słoika
  • mielony cynamon
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie zgodnie Odcedzamy na sicie, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. 
  • Na patelnię wlewamy oliwę z tuńczyka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary i anchois wraz z oliwą.
  • Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i łodyżki natki pietruszki. Smażymy całość, cały czas mieszając, przez ok 2 minuty.
  • Tuńczyka dzielimy na kawałki, oliwki kroimy na pół i dodajemy na patelnię. 
  • Wlewamy passatę pomidorową, dosypujemy małą szczyptę cynamonu. Dolewamy 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Mieszamy, gotujemy bez przykrycia, 10 minut, na małym ogniu.  Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając trochę wody z gotowania makaronu.
  • Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron, większość posiekanych listków natki pietruszki oraz sok z cytryny do smaku. Mieszamy. 

  • Wykładamy na półmisek i posypujemy resztą natki pietruszki.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten makaron. Dlatego zawsze mam w kuchni anchois. Też mam już przepis przygotowany do publikacji :)

    OdpowiedzUsuń