Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami. Soczysta w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz, z dobrze wyczuwalną cytrynową nutką. Właściwie danie "robi się samo" przy okazji innych zajęć, a efekt jaki otrzymujemy jest fantastyczny. Taką kiełbasę najlepiej podać z tartym chrzanem i surówką z buraczków. Polecam użyć jak najlepszej jakości kiełbasy, najlepiej z mięsa z hodowli ekologicznej.
SKŁADNIKI dla 4-6 osób:
- 0,5 kg kiełbasy białej parzonej
- 0,5 pęczka młodej pietruszki
- 0,5 główki czosnku
- po 0,5 łyżeczki suszonego oregano,bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- po 3 gałązki tymianku i majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 gałązka rozmarynu
WYKONANIE
Kiełbasę nacinamy, korzenie natki pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy.
Olej mieszamy ze skórką cytrynową, ziołami i pieprzem.
Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach.
Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji.
Pieczemy 25-30 minut w 180℃ bez termoobiegu, aż kiełbasa się zarumieni, przy czym stopień zarumienienia należy dostosować do własnych preferencji.
Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm.
Przed podaniem dekorujemy listkami ziół i posiekaną natką.
kiełbasa biała z auchan jest spoko, chyba henryk kania ją robi. szkoda tylko, że żadne sklepowe wyroby nie umywają się do tych swojskich. mój wujek to arcymistrz w tej dziedzinie :D
OdpowiedzUsuń