Makaron zapiekany z wędzonym łososiem, cukinią i pomidorkami cherry. Polany sosem ze słodkiej śmietanki, startego parmezanu i kawałków mozzarelli. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny i opcjonalnie doprawiony pikantnym pieprzem cayenne. Danie nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
---------------------------------
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 300 g makaronu penne lub maccheroni
- 100 g wędzonego łososia, pokrojonego w paseczki
- 100 g startego parmezanu
- 80 g białej mozzarelli w kulce drobno pokrojonej lub poszarpanej
- 125 ml śmietany 30% ( ok. pół szklanki)
- 1 mała cukinia umyta i pokrojona w półplasterki
- 1 cebula szalotka lub pół czerwonej pokrojonej w piórka
- 1 cytryna sparzona i pokrojona na ćwiartki
- 6 pomidorków cherry
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebulę i cukinię. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Pomidorki myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i obieramy ze skórki.
- W misce mieszamy śmietanę, starty parmezan i połowę rozdrobnionej mozzarelli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Dno żaroodpornej foremki smarujemy oliwą i wykładamy połowę makaronu. Oprószamy pieprzem cayenne, rozkładamy połowę kawałków łososia i przykrywamy drugą połową makaronu i łososia. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, a całość polewamy mieszaniną śmietany i sera. Układamy pozostałe kawałki mozzarelli, skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Pieczemy ok 15-20 minut, pamiętając, aby w połowie pieczenia makaron lekko przemieszać. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz