To jedno z tych dań, które na stałe gości w moim jadłospisie. Niezwykle szybko się je przygotowuje i zawsze wszystkim smakuje. Jak to przeważnie bywa z prostymi posiłkami ich sukces zależy od doskonałej jakości składników. W tym wypadku makaronu i szynki parmeńskiej. Poza tym znajdziemy tu koktajlowe i suszone pomidory, jędrną cukinię oraz tarty parmezan. Całość świetnie komponuje się z zieloną sałatą i kieliszkiem białego wina.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 250 g makaronu tagliatelle
- 4-5 łyżek oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub extra vergine
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- garść posiekanych listków świeżej bazylii
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i zostawiamy na sitku pod przykryciem do momentu, aż będzie nam potrzebny.
- Cukinię myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy cały czas mieszając przez ok 2 minuty. Wlewamy pozostałe 3-4 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i szynkę parmeńską. Smażymy razem 1-2 minuty na średnim gazie uważając, aby nie przypalić czosnku. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i odcedzony makaron. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Zdejmujemy z ognia, posypujemy parmezanem i posiekaną bazylią.
Ten makaron ma wszystko co lubię... Pycha:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny dobór składników! Pyszne :)
OdpowiedzUsuń