W Pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, natką pietruszki i fetą. Surowych filetów nie rozbijałam tylko wycięłam w nich kieszonki jak w bułkach do hot-dogów i wypełniłam przygotowanym wcześniej farszem. Całość usmażyłam na zwykłej patelni pod przykryciem z papieru pergaminowego. Filety obciążyłam od góry ciężką żeliwną patelnią, dzięki czemu usmażyły się szybko i równo dodatkowo uzyskując ciekawą, płaską formę.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 2 piersi kurczaka (2 x 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanych listków natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanych listków świeżej bazylii
- 4 suszone pomidory ze słoika
- 50 g fety
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Na desce do krojenia układamy stosik z natki, bazylii i suszonych pomidorów. Skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystko drobno siekamy. Na koniec dosypujemy pokruszoną fetę i drobno otartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Piersi kurczaka oczyszczamy z białych błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na arkuszu papieru pergaminowego, posypujemy solą i obficie czarnym pieprzem. Nacieramy oliwą.
- W każdym filecie małym, ostrym nożem wycinamy głęboką i szeroką kieszonkę, po czym wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem.
- Na patelni rozgrzewamy ok. 0,2 cm oliwy i układamy filety. Pod kranem moczymy arkusz papieru do pieczenia. Odciskamy go z nadmiaru wody, rozprostowujemy i nakrywamy nim kurczaki. Obciążamy żeliwną patelnią, na której dodatkowo możemy postawić garnek wypełniony wodą. Smażymy filety na średnim ogniu. Przewracamy, gdy zrobią się ciemnozłote od spodu. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię gałązki rozmarynu
- Usmażone piersi przekładamy na drewnianą deskę i kroimy w plasterki.
Mmm tyle ziół, ale to musi pachnieć :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń