Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami. Mocno czekoladowy, wilgotny spód upiekłam bez dodatku mąki i połączyłam z delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość udekorowałam borówkami i malinami, choć świetnie nadawałyby się także jagody lub pokrojone na cząstki truskawki. Po upieczeniu ciasto powinno lekko opaść, tworząc wgłębienie na krem.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKICIASTO CZEKOLADOWE
- 6 jajek / żółtka i białka oddzielnie
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 150 g masła
- opcjonalnie: 2 łyżki kakao lub zmielonych orzechów , np. laskowych
- 300 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół 50 i 70%)
- mała szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietany 30% / schłodzonej minimum 12 godzin
- 250 g serka mascarpone / schłodzonego
- 1 łyżka cukru/ksylitolu/cukru pudru
- opcjonalnie: ziarnka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: maliny/borówki/ jagody/truskawki; listki mięty, cukier puder
_______________________________________
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- CIASTO: Czekoladę i masło roztapiamy na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej ( np. w metalowej/szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). Odstawiamy i lekko studzimy.
- W drugiej misce ucieramy 4 żółtka (białka zachowujemy) i 2 całe jajka z 1 łyżką cukru . Dosypujemy kakao lub zmielone orzechy, jeśli używamy i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z małą szczyptą soli, do momentu, aż piana zrobi się lekko sztywna. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy pozostały cukier. Kolejną porcję cukru dosypujemy wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna być sztywna, lśniąca i gęsta, bez wyczuwalnych drobinek cukru.
- W 2-3 partiach dodajemy pianę do masy czekoladowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą (nie miksujemy), starając się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się, tworząc wgłębienie na krem.
- KREM: Wszystkie składniki kremu wkładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach miksera, przez około 3 minuty, aż otrzymamy gęsty, sztywny i lśniący krem.
- Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch dekorujemy owocami i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz