Malutkie, podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników. 
Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje. 
Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian może nie być wystarczająco ścisła. W takim wypadku należy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
SKŁADNIKI / 4 porcje
KROKIETY
- 500 g ugotowanych ziemniaków ( około 5 średnich ziemniaków)
 - 1 jajko
 - szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
 
PANIERKA
- 2 łyżki mąki
 - 1 jajko / roztrzepane
 - 4 łyżki bułki tartej
 - 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć
 
DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek czosnku)
WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy około 20 minut, do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
 - Można nie obierać i nie kroić ziemniaków, tylko porządnie wyszorować i gotować, aż będą zupełnie miękkie. Następnie obrać ze skóry i jeszcze ciepłe przecisnąć przez przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem na puree.
 
- Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, czarnym pieprzem i solą. Mieszamy z jajkiem, do otrzymania gładkiej masy.
 
- Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na cztery części.
 - Podsypując mąką formujemy wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości 4 cm.
 - Tak przygotowane układamy na oprószonym mąką blacie.
 
- Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej opcjonalnie wymieszanej z parmezanem.
 
- Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
 - Podajemy z majonezem, keczupem lub dipem koperkowym
 




Wyglądaja bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń