KROKIETY ZIEMNIACZANE


Malutkie, podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników
Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje. 
Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian może nie być wystarczająco ścisła. W takim wypadku należy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

SKŁADNIKI / 4 porcje
KROKIETY
  • 500 g ugotowanych ziemniaków ( około 5 średnich ziemniaków)
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
PANIERKA
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko / roztrzepane
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć
DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek czosnku)
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy około 20 minut, do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 
  • Można nie obierać i nie kroić ziemniaków, tylko porządnie wyszorować i gotować, aż będą zupełnie miękkie. Następnie obrać ze skóry i jeszcze ciepłe przecisnąć przez przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem na puree.
  • Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, czarnym pieprzem i solą. Mieszamy z jajkiem, do otrzymania gładkiej masy.
  • Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na cztery części.  
  • Podsypując mąką formujemy wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości 4 cm. 
  • Tak przygotowane układamy na oprószonym mąką blacie. 
  • Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej opcjonalnie wymieszanej z parmezanem.
  • Krokiety, partiami kładziemy na mocno rozgrzanej warstwie oleju (minimum 0,5 cm.). Smażymy ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do odsączenia, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy z majonezem, keczupem lub dipem koperkowym

1 komentarz: