FAWORKI

Wyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. 
__________________________________________
SKŁADNIKI / ok. 100 sztuk
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 żółtek (M) lub 4 żółtka (L)
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka spirytusu / opcjonalnie
DODATKOWO: 1l oleju do smażenia, np. rzepakowego, cukier puder do posypania
___________________________________________
WYKONANIE
  • Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, składamy na pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.
  • Nożem lub radełkiem wycinamy paski 12x3 cm. W środku każdego paska , ostrym nożem robimy nacięcie przez które przekładamy  końce ciasta. Lekko naciągamy oba końce faworka, aby nadać mu bardziej podłużny kształt. Odkładamy na bok i trzymamy pod przykryciem, do czasu, aż uformujemy pozostałe faworki.
  • W szerokim garnku, o średnicy większej niż długość faworków rozgrzewamy olej do 180℃. Wkładamy po około 4 faworki naraz (mocno urosną) i smażymy po minucie z każdej strony, aż będą rumiane. 
  • Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, oprószamy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz