Pieczone ziemniaczane łódeczki, nie wymagające wcześniejszego obgotowywania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie, jak również jako dodatek do mięs i ryb.
____________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 800 g ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- szczypta chili
DIP
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki tabasco
- szczypta słodkiej papryki w proszku
_____________________________
WYKONANIE
- DIP: wszystkie składniki mieszamy w miseczce.
- ZIEMNIAKI: Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu.
- Ziemniaki obieramy, opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy wzdłuż na ósemki, wkładamy do dużej miski, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
- W miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy do miski z ziemniakami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się przyprawami.
- Układamy na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), jedną warstwą, zachowując odstępy. Pieczemy około 40 minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
- Wykładamy na duży talerz i oprószamy słodką papryką w proszku. Podajemy z dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz